piątek, 27 marca 2020

Chleb Księżycowy ~ Moon Bread

Witojcie Kochani...

Dziś zasypaliście mnie wiadomościami na messenger'ze i instagram'ie, jestem pozytywnie zaskoczona.

Taaak... oczywiście podzielę się z Wami przepisem na mój pyszny Moon Bread, bo tak go nazywam.
Dopracowywałam go latami, ale i tak za każdym razem coś w nim zmieniam... po prostu uwielbiam eksperymentować w mojej cornej izbie i jak to stwierdziła jedna z moich koleżanek, taaak mam kuchenne adhd Kochano Wioletko ;o)

 Nie bedziemy leniuchować, ba bedziemy dziś gazdować.

***SKŁADNIKI***
* 3 szklanki mąki pszennej
1⁄2 zakwasu żytniego
* 11⁄2 szklanki letniej wody (NIE gorąca !!!)
* 1 płaska łyżka soli kuchennej lub himalajskiej (możecie dać mniej)

***WYKONANIE***

Wieczorem... zanim pójdziecie spać lub trochę wcześniej, wymieszajcie w misie wszystkie składniki w takiej kolejności...

* mąka
* sól
* zakwas
*woda

Wszystko należy rękami ugnieść, tak aby powstała kula - jeśli ciasto wydaje się być za suche, dodajcie ciutkę wody.
Misę należy dosłownie troszkę naoliwić i tak pozostawione ciasto przykryć folią spożywczą.
Odstawiamy ciasto albo w wyłączonym piekarniku, albo po prostu na blacie na około 13-16 godzin.

Następnego dnia... obficie oprószamy mąką stolnicę i odgazowujemy ciasto i znowu formujemy kulę, którą przekładamy do koszyczka rozrostowego a jeśli takowego nie posiadacie, to wtedy może być zwykły durszlak wyłożony lnianą ściereczką i obficie obsypaną mąką, tak aby złożenie chlebka było ku górze i tak odstawiacie do ponownego wyrastania na około 2 godziny.
Jak minie około półtorej godziny możecie zacząć nagrzewać piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym (może być brytwanna żeliwna albo zwyczajne żaroodporne naczynie z przykrywką) na 240°C.
Po około 30 minutach ostrożnie przełóżcie chleb do garnka i teraz najlepszy moment nożykiem, skalpelem czy żyletką zróbcie fikuśne wzorki.
Pod przykryciem chleb należy piec przez 30 min, a potem należy chleb odkryć, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 15 minut.

Chlebek studzić na kratce.

P.S. Chlebek z tego przepisu jest mały, ale wystarczy podwoić wszystkie składniki na większy.

Jeśli nie macie przepisu na zakwas, to chętnie się podzielę swoim, po prostu dajcie mi znać, a w następnym poście opiszę co i jak ;o)


Smacznego ;o)

 Bright Blessings

☽✪☾Sylwia☽✪☾


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz