niedziela, 22 marca 2020

Domowy syrop imbirowy

Okres jesienno-zimowy oraz zimowo-wiosenny tradycyjnie sprzyja infekcjom górnych dróg oddechowych, przeziębieniu i grypie.
 Z mojego doświadczenia wynika, że nasilenia zachorowań na grypę można się spodziewać na przełomie stycznia i lutego, a również w marcu.
Dlatego mam dla Was super prosty przepis na domowy syrop z imbiru -naturalny lek na przeziębienie.
 Rewelacyjny na kaszel, katar i przeziębienie, rozgrzeje i wzmocni odporność, pomocny przy bólach menstruacyjnych, przy mdłościach, wymiotach i chorobie lokomocyjnej.
 Kłącze imbiru zawiera olejek eteryczny oraz związek fenolowy (gingerol). To on nadaje mu ostry smak. Ponadto imbir w składzie ma białko, tłuszcz, błonnik, wapń, żelazo i magnez.
 Syrop z imbiru posiada właściwości przeciwzapalne (wspomaga leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów) i przeciwbakteryjne.
 Ma właściwości napotne i rozgrzewające. Wspomaga także krążenie.
Jest skutecznym, naturalnym lekiem, o właściwościach porównywalnych do antybiotyków.



***SKŁADNIKI***

* 1 szklanka wody
* 1 szklanka świeżego imbiru obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
* 1 łyżeczka cynamonu
* 6 goździków-najlepiej zmielonych
* 1 szklanka cukru-można zastąpić miodem

***WYKONANIE***

Wszystkie składniki wrzuć do małego rondelka i doprowadź do wrzenia.

Następnie gotuj na niskiej temperaturze przez około 30 minut lub do momentu aż syrop stanie się gęsty.

Intensywność syropu zależy również od długości gotowania.

 Ostudzony syrop przelej do szklanej butelki lub słoiczka.

Taki domowy syrop doskonale nadaje się jako dodatek do herbat, deserów lub do zrobienia domowego ginger ale.


Smacznego ;o)

Bright Blessings

☽✪☾Sylwia☽✪☾


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz