Czy w ogóle istnieje ktoś, kto nie lubi czekolady?
Kostka czekolady potrafi osłodzić nawet najbardziej szary i ponury dzień, pomaga w walce ze stresem oraz wprawia w dobry humor.
Oprócz tego dostarcza nam solidnej porcji energii, w związku z czym
świetnie sprawdza się w sytuacjach, w których czujemy się ospali,
pozbawieni siły i motywacji.
Czekolada jest także jednym z najlepszych
źródeł magnezu, który pozytywnie oddziałuje na nasz układ nerwowy i
wspomaga pracę naszego mózgu.
Oprócz tego kakao zawiera dużo żelaza,
cynku, miedzi, fosforu, wapnia, potasu, witaminy A, K oraz witamin z
grupy B.
Czekolada jest też cenionym afrodyzjakiem, a jej niewielka
ilość może nawet hamować apetyt na słodycze i tym samym wspomagać
odchudzanie ;o)
Udowodniono bowiem, że osoby, które wybierają gorzką czekoladę jako przekąskę między posiłkami, mają mniejszą ochotę na
podjadanie innych produktów.
Nie ma w tym niczego dziwnego, ponieważ
gorzka czekolada odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu
stabilizuje poziom cukru we krwi oraz zmniejsza apetyt.
Przepis ze specjalną dedykacją dla Iwonki S. ;o)
***SKŁADNIKI***
* 200 gram mąki pszennej
* 50 gram cukru
* 35 gram kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ½ łyżeczki sody
* ½ łyżeczki soli
* 3 jajka - żółtka i białka muszą być osobno
* 50 gram roztopionego masła - musi być przestudzone
* łyżeczka ekstraktu z wanilii lub innego ulubionego ekstraktu
* 450 gram kefiru - może być maślanka
* 1 tabliczka gorzkiej czekolady - posiekanej
***WYKONANIE***
* mąkę+cukier+kakao+proszek do pieczenia+soda+sól przesiać przez sito i dokładnie wymieszać
* żółtka zmiksować z masłem+ekstrakt+kefir
* powstałą masę zmiksować z suchymi składnikami
* odłożyć ciasto na około 10 minut
* w osobnym naczyniu ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, po czym dodać do odłożonego wcześniej ciasta i dodać posiekaną czekoladę, wszystko dokładnie ale bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
* wypiekać w gofrownicy do momentu kiedy ciasto będzie samo odchodziło od gofrownicy lub do momentu kiedy gofry staną się chrupiące ;o)
* takie gofry najlepsze są na gorąco z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy polewą truskawkową ;o) jak kto woli ;o)
Smacznego ;o)
Bright Blessings
Bright Blessings
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz