"Herbs are the friend of the physician and the pride of cooks"~ Charlemagne
Składniki na ciasto:
* 500 g mąki pszennej
* 19 g świeżych drożdży
* 150 ml letniego mleka
* 150 ml letniej wody
* 1 łyżka suszonych ziół według uznania lub po prostu zioła prowansalskie
* 4 łyżki oliwy z oliwek lub wybranego oleju
* 1 łyżeczka soli himalajskiej/morskiej
Składniki na pesto:
* liście z 1 pęczka bazylii lub inna zielenina
* 3-4 ząbki czosnku
* 1 pęczek pietruszki
* szklanka parmezanu lub mozzareli
* 4 łyżki oliwy z oliwek lub wybranego oleju
* do smaku soli morskiej/himalajskiej
* opcjonalnie orzechy, pieprz lub ulubione przyprawy
***WYKONANIE CIASTA***
* Należy wykonać rozczyn z drożdży ze składników które są w/w (zasyp drożdże łyżeczką cukru, dodaj łyżkę letniego mleka i 1 łyżkę mąk,i po czym dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce pod folią spożywczą do wyrośnięcia-bardzo szybko wyrasta).
* Mąkę przesiej z solą, dodaj rozczyn drożdżowy, mleko, wodę, oliwę,
zioła i wyrabiaj ciasto.
* Uformuj kule.
* Przełóż do naczynia
wysmarowanego delikatnie oliwą i przykryj folią spożywczą-odstaw w ciepłe
miejsce na 60 minut, tak by podwoiło swoją swoją objętość.
***WYKONANIE PESTO***
* Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj na gładką masę-dopraw solą.
Po godzinie...
* Uformuj z ciasta prostokąt ;o)
* Rozsmaruj pesto na całej
powierzchni ciasta.
* Zacznij zwijać ciasto wzdłuż boku- jakbyś zwijał/ała roladkę.
* Powstały
wałek ciasta natnij po całości, wzdłuż i przeplataj dwa te wałki, tak aby
rozcięcia z farszem były na wierzchu.
* Teraz zlep końce ciasta.
* Ostrożnie przełóż ciasto
do keksówki wyłożonej pergaminem.
* Całość przykryj folią spożywczą i
odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
* Przeplataniec piecz w rozgrzanym
piekarniku w 180℃ przez 30 minut, termoobieg.
* Po około 20 minutach sprawdź ciasto czy aby wierzch zbyt szybko się nie zarumieni (zależy od piekarnika), a jeżeli tak to przykryj je folią aluminiową.
* Przekładaniec jest pyszny z samym masełkiem, ale równie dobrze możesz traktować go jako chlebek do kanapek ;o)
Smacznego ;o)
P.S. Pod postem lub na moim facebook'u zostaw zdjęcie swojego wypieku :o)
Bright Blessings
P.S. Pod postem lub na moim facebook'u zostaw zdjęcie swojego wypieku :o)
Bright Blessings
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz