niedziela, 12 kwietnia 2015

Serowe " Oponki " czyli pączki z dziurką

Oponki, pączki z dziurką, pączki angielskie, doughnut'sy...
...jak zwał tak zwał, nie zmienia to faktu, że ich smak pamiętam z dzieciństwa. 
Ten rodzaj smażonego na głębokim tłuszczu ciasta niezmiernie łatwo przygotować. 
Nie potrzeba bowiem ani tyle czasu, ani zachodu, umiejętności czy wprawy co w przypadku tradycyjnych pączków z marmeladą.
 

Produkty:

 30 dag twarogu
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenie
1/4 szkl. cukru
5 łyżek masła (miękkie ale nie rozpuszczone)
2 jaja
1/2 kieliszka spirytusu (likieru, wódki lub innego podobnego, którym akurat dysponujesz w domu)
3-4 kostki smalcu
cukier puder do posypania
szklanka i kieliszek

Wykonanie:

Na dobry początek zmiel twaróg lub w miarę gładką masę....
Kolejnym krokiem będzie przesianie mąki na stolnicę, dodaj do niej miękkie masło, proszek do pieczenia oraz jaja...
Wyrób ciasto...
 Następnie rozwałkuj je na grubość około 0,5 - 1 cm i szklanką wykrawaj w nim placuszki...


Każdy z nich wyposaż w dziurkę przy pomocy kieliszka lub innego naczynia o niewielkiej średnicy, wycięte "środki" również można śmiało smażyć, dają nam urocze, niewielkie pączusie, w sam raz na jeden chaps do buziuchny ;o)
 

Ja, jak widać miałam małego pomocnika... ;o)

W międzyczasie rozgrzej smalec, gdy będzie już gorący, wrzuć pączki i smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz na bibule i posyp cukrem pudrem.

...a tak wyglądają nasze serowe OPONKI...


Mniam, mniam!!!

Smacznego!!!

P.S.       Pamiętajcie, najlepsze są na ciepło!