poniedziałek, 28 września 2015

Wiedźmowo - dyniowe ciasto z imbirem i polewą z białej czekolady

Dziś w mojej kuchni...
Bardzo smaczne, niesamowicie aromatyczne ciasto ze świeżym imbirkiem i dynią. 
Gęste, wilgotne, z dużą ilością zdrowych składników.
 Pięknie pachnie przyprawami i uprażonymi orzechami laskowymi i włoskimi. 
 A na koniec polewa z białej czekolady, która przełamuje korzenny smak ciasta. 
Upieczone ciasto jest niskie, szybko się piecze i jest łatwe do zrobienia. 
Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie składników.
Pyszne, korzenne ciasto na jesienne, chłodne dni, gorąco polecam !!!



Zabieramy się do roboty !!!


SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka miąższu dyni (startego na tarce o grubych oczkach)
3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki roztopionego masła
1 duże jajko
1,5 łyżki startego, świeżego imbiru (startego na małych oczkach)
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego (najlepiej własnej roboty)
3/4 szklanki orzechów laskowych i włoskich



NA POLEWĘ:

4 łyżki śmietany kremówki (użyłam 36%)
  tabliczka białej czekolady





1. Orzechy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji termoobieg. 
Piec przez około 8-10 minut. 
Odstawić do ostygnięcia. 
Po uprażeniu skórka z orzechów będzie ładnie odchodziła, więc możemy ją pousuwać, a następnie poszatkować orzechy. 

2. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, mielony imbir i sól. 
Dodać 1/2 szklanki poszatkowanych orzechów, zamieszać. 

3. W drugiej misce wymieszać dokładnie: dynię, cukier, masło, jajko, starty imbir i aromat waniliowy. 

4. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki, krótko mieszając łyżką. 
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 45 minut.
Odstawić do ostygnięcia.

5. Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. 
Dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści (jeśli pozostaną grudki czekolady, możemy jeszcze na bardzo krótką chwilę postawić rondelek z czekoladą na ogień). 
Czekoladę odstawić na 10-15 minut, żeby trochę zgęstniała, a następnie polać nią ciasto. 
Wierzch posypać pozostałymi orzechami. 



Smacznego ;o)