niedziela, 30 października 2016

Upiorne Marshmallows

"When witches go riding
 and
 black cats
 are seen,
 the moon laughs
 &
 whispers,
'this near 
Halloween."

Oto przepis na słodkie pianki rozpływające się w ustach!!!
Ten przepis jest jednym z najprostszych i w 100% udaje się ;o) 


***SPRZĘT*** 
termometr kuchenny (skala do125°C)
2 rondle lub 2 garnki 2 litrowe
1 duża miska (najlepiej metalowa)
blacha do pieczenia ciast (20 x 20cm lub inna)
papier do pieczenia
wykrawaczki do ciastek
rękawice kuchenne
drewniane łyżki
mikser 

***SKŁADNIKI*** 
2 szklanki cukru kryształ (ja użyłam trzcinowy)
1 łyżka do wyboru: „Golden Syrup”, sztuczny miód, syrop klonowy lub syrop trzcinowy
1,5 szklanki wody rodzielonej na dwie części
4 łyżki żelatyny
2 białka z dużych jaj
1/4 szklanki cukru pudru (ja użyłam trzcinowy)
1/4 szklanki mąki/skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
aromaty i barwniki (ja dodałam tylko aromat waniliowy własnej roboty) 

***WYKONANIE*** 
Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, następnie wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i pokryj dokładnie dno formy tą mieszanką (oprósz obficie).
***
W jednym z rondli wymieszaj 3/4 szklanki wody z cukrem i syropu klonowego.
Cały czas mieszając doprowadź do wrzenia na małym ogniu a następnie zaprzestań mieszania.
Włóż do cieszy termometr kuchenny i cały czas gotując doprowadź do temperatury 125° C.
W czasie gdy doprowadzasz powyższą mieszankę do zamierzonej temperatury, w drugim rondlu wymieszaj żelatynę z 3/4 szklanki wody.
Odstaw ją na 5 minut, aż woda zostanie wchłonięta przez żelatynę.
Następnie umieść rondel na palniku na małym ogniu i cały czas mieszaj, aż woda z żelatyną stanie się płynna.
Nie gotuj.
Zdejmij z palnika i dodaj olejki aromatyczne i odrobinę barwnika jeśli chcesz.
Dokładnie wszystko wymieszaj.
***
Teraz zajmij się ubijaniem dwóch białek.
Bacznie obserwuj temperaturę gotującej się wody z cukrem.
Zacznij ubijać białka gdy ciecz będzie miała ok.120°C.
***
Gdy już płyn z cukrem osiągnie zamierzoną temperaturę 125°C zdejmij rondel z palnika i pomału zacznij mieszać żelatynę z wodą i cukrem (nie zapomnij o założeniu rękawic kuchennych).
Zachowaj szczególną ostrożność!!!
***
Gdy białka już masz dobrze ubite cały czas je miksując dolewaj bardzo powoli wymieszany płyn z cukrem i żelatyną.
Mieszaj wszystko dobre 10-15 minut, aż masa będzie gęsta i lepiąca.
Wylej całość na formę i odstaw na około12 godzin.


  ***
Po 12 godzinach posyp „Upiorne Marshmallows” cukrem pudrem i możesz już wycinać wzory lub standardowo pokroić je nożem w kostki.






  ***
Moje „Upiorne Marshmallows” przechowuję w szczelnym szklanym pojemniku.
Polecam z gorącym kakao ;o)



Pyszotka!!!
Życzę Wam Upiornej Zabawy!!!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz