poniedziałek, 13 kwietnia 2020

Ziołowy Przeplataniec Wiedźmy

"Herbs are the friend of the physician and the pride of cooks"~ Charlemagne


Składniki na ciasto:

 * 500 g mąki pszennej
* 19 g świeżych drożdży
* 150 ml letniego mleka
* 150 ml letniej wody
* 1 łyżka suszonych ziół według uznania lub po prostu zioła prowansalskie
* 4 łyżki oliwy z oliwek lub wybranego oleju
* 1 łyżeczka soli himalajskiej/morskiej

Składniki na pesto:

* liście z 1 pęczka bazylii lub inna zielenina
* 3-4 ząbki czosnku
* 1 pęczek pietruszki
* szklanka parmezanu lub mozzareli
* 4 łyżki oliwy z oliwek lub wybranego oleju
* do smaku soli morskiej/himalajskiej
* opcjonalnie orzechy, pieprz lub ulubione przyprawy


***WYKONANIE CIASTA***

* Należy wykonać rozczyn z drożdży ze składników które są w/w (zasyp drożdże łyżeczką cukru, dodaj łyżkę letniego mleka i 1 łyżkę mąk,i po czym dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce pod folią spożywczą do wyrośnięcia-bardzo szybko wyrasta).

* Mąkę przesiej z solą, dodaj rozczyn drożdżowy, mleko, wodę, oliwę, zioła i wyrabiaj ciasto.

* Uformuj kule.

* Przełóż do naczynia wysmarowanego delikatnie oliwą i przykryj folią spożywczą-odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut, tak by podwoiło swoją swoją objętość.

***WYKONANIE PESTO***

* Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj na gładką masę-dopraw solą.



Po godzinie...
* Uformuj z ciasta prostokąt ;o)

* Rozsmaruj pesto na całej powierzchni ciasta.



* Zacznij zwijać ciasto wzdłuż boku- jakbyś zwijał/ała roladkę.

* Powstały wałek ciasta natnij po całości, wzdłuż i przeplataj dwa te wałki, tak aby rozcięcia z farszem były na wierzchu. 

* Teraz zlep końce ciasta.

* Ostrożnie przełóż ciasto do keksówki wyłożonej pergaminem.

 

* Całość przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

* Przeplataniec  piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 przez 30 minut, termoobieg.

* Po około 20 minutach sprawdź ciasto czy aby wierzch zbyt szybko się nie zarumieni (zależy od piekarnika), a jeżeli tak to przykryj je folią aluminiową. 

* Przekładaniec jest pyszny z samym masełkiem, ale równie dobrze możesz traktować go jako chlebek do kanapek ;o)

Smacznego ;o)

P.S. Pod postem lub na moim facebook'u zostaw zdjęcie swojego wypieku :o)
   
Bright Blessings

☽✪☾Sylwia☽✪☾

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz